Na čem se podílejí omega 3 mastné kyseliny a jak je to s konzumací ryb v těhotenství?

Nedávno jsme se ve stories bavili na téma esenciálních omega 3 mastných kyselin a tak jsem si říkala, že by si toto téma zasloužilo i svůj příspěvek a snad se mi podaří v krátkosti sepsat to nejdůležitější a i to, co ve stories nezaznělo a mělo.

Omega 3 patří mezi polynenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo esenciální – tzn. neumíme si je sami vytvořit a potřebujeme je proto přijímat v potravě. Omega 3 (ve vzájemném poměru s omega 6) ovlivňují metabolické procesy v našem těle, jako jsou zánětlivé procesy, srážení krve, krevní tlak, rozvoj aterosklerózy (a tím i riziko cévní mozkové příhody nebo infarktu myokardu💔) a během těhotenství🤰🏻ovlivňují neuropsychický vývoj🧠 a zrak👁 plodu.

Kde je najdeme?
EPA a DHA, které jsou důležité v těhotenství, se nacházejí zejména v tuku mořských ryb. Mořské ryby bychom proto měli zařazovat do jídelníčku alespoň 1-2x týdně. V tomto bodě je ale důležité podotknout, že ne všechny mořské ryby obsahují omega 3. Záleží totiž na jejich stravě (=prostředí, ne všechny mořské ryby pochází z volného moře), respektive zda konzumují mořské řasy, ze kterých jsou schopné tyto kyseliny vytvořit.
V těhotenství je navíc nebezpečná možná kontaminace některých mořských ryb (velkých predátorů) těžkými kovy a některé druhy by se konzumovat neměly. Ovšem neznamená to, že v těhotenství omezíte ryby úplně! EPA a DHA jsou opravdu důležité kyseliny v neuropsychickém vývoji plodu.
ALA se potom nachází v rostlinných zdrojích, např. lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy, sójové boby. Ale důležité deriváty se z těchto zdrojů tvoří pouze asi z 10 %.

Nedostatek omega 3?
U zdravé dospělé populace by k němu nemělo docházet, ale obezřetnosti je potřeba u malabsorpčních stavů jako jsou chronická onemocnění střev, nebo při užívání léků omezujících absorpci tuků. Příjem omega 3 se dále nejvíce hlídá v těhotenství.

Doporučená denní dávka:
DDD se liší u věkových/populačních skupin i pro jednotlivé kyseliny. Obecně je důležité si uvědomit, že západní strava obsahuje nadbytek omega 6 a nedostatek omega 3 mastných kyselin, a proto by se měla pozornost zaměřit na konzumaci omega 3 MK.

Více najdete ve stories, v záložce “tuky”.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*