Jak připravit zdravé občerstvení?

Předevčírem jsme měli rodinnou oslavu.
Když si tak zavzpomínám, jak u nás dříve rodinné oslavy vypadaly, vybaví se mi stůl plný chlebíčků, tyčinek, brambůrek, bake rolls, přesolených oříšků, cukrovinek včetně sladkého a tučného dortu a samozřejmě skleničky plné sladkých limonád či coca coly. Dnes ale vypadá naše narozeninové “menu” většinou úplně jinak a já mám z toho obrovskou radost. Naše oslavy se za ta léta posunuly o hodně velký krok k lepšímu. DNes u nás jako občerstvení najdete hodně zeleniny a ovoce, nějakou zdravější formu dortu, nebo třeba místo něj zdravější zákusek (fazolové brownies, koláč, cheesecake, …). Ze slaného rádi volíme celozrnné bagetky s domácí pomazánkou, nbo třeba obyčejné tyčinky, které nám nepřijdou tak hrozné. Někdy se objeví i oříšky, ale spíše nesolené a jen v malé míře. Místo limonád si dáme vodu s citrónem a mátou a často děláme i nějaké “hlavní jídlo”. Například letos jsme připravili špízy, které zasytí a návštěva ani my se pak zbytečně nepřecpáváme ostatního občertvení.

Dnes vám ukážu, co konkrétně jsme připravili za občerstvení a doufám, že vám bude inspirací na nějakou vaší podobnou oslavu 🙂

Vím, že hodně lidí se cítí špatně, když jsou pozváni na něčí oslavu, nebo je nějaká jejich oslava čeká. Mají strach, že vyjedou z režimu, že se přejedí, že na ně ostatní budou divně koukat, když si nebudou chtít dát s nimi …a tak dále. Taky to znám. Za prvé bych chtěla říct, že jeden den nic nezkazí a pokud si prostě chcete oslavu užít se vším všudy, zapomeňte na režim a prostě si ji užijte! Ale hlavně to nepřežeňte. Kdo z vás třeba ví, že by se neudržel a zpráskal všechno možné, je lepší buď přinést vlastní zdravé občerstvení, určitě se najde ještě někdo z hostů, kdo to ocení a nebo se před oslavou klasicky najíst, vzít si svačinu, abyste neměli hlad a ochutnat jen něco. Nepřejídat se. A pokud jste to vy, kdo připravuje občerstvení, je to nejlepší varianta, protože si ho přeci můžete připravit podle svého 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Oslavy nemusí být vopruz, ze kterého máte akorát špatný pocit. Občerstvení můžete připravit tak, abyste neměli výčitky a aby vám nebylo zbytečně těžko.Když připravíte zdravé občerstvení na oslavě, můžete se cítit mnohem lépe, než kdybyste se přejedli klasických prasečinek.

 

CO JSME PŘIPŘAVILI ZA OBČERSTVENÍ

Letos jsme měli spíše komornější oslavu v menším počtu, a tak ani velkého občerstvení nebylo potřeba. Připravili jsme proto jako hlavní jídlo špízy z krůtího masa, které jsme předem naložili do koření a ze zeleniny (žlutá a zelená cuketa, žlutá paprika, cibule). Ke špízům byly připraveny řecké tzatziky (okurka nastrouhaná na jemno, řecký jogurt, koření na tzatziki, příp. kopr) a kdo chtěl, mohl si nabídnout i chleba. Dále jsme měli spoustu zeleniny: listový salát s octovou zálivkou, cherry rajčátka ze zahrádky, řepový salátek a celozrnné bagetky s česnekovou pomazánkou (lučina nebo tvaroh + jogurt, česnek, sůl). Na pití jsme zvolili u nás už klasickou vodu s citrónem a mátou a samozřejmě na přípitek nějaké to vínko.
Hlavní hvězdou oslavy pak byl mrkvový dort.

Takže až budete chystat občerstvení na oslavu, zkuste místo…

  1. brambůrek a tyčinek připravit talíře s nakrájenou zeleninou či ovocem
  2. tučných chlebíčků celozrnné bagetky s domácí zdravou pomazánkou
  3. těžkého, tučného a přeslazeného dortu zdravější, odlehčenou verzi
  4. limonád, fanty, coly a podobně vodu s citrónem či jiným ovocem
  5. přejídání se tzv. “furtožerkami” připravte jedno hlavní plnohodnotné jídlo, které vás zasytí

 

Doufám, že pro vás byl dnešní článek aspoň nějakým způsobem přínosný a že třeba příště zkusíte na oslavu připravit něco zdravějšího 🙂 Těším se u dalšího článku!

Vaše Kačí

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*