Zdravý limetkový cheesecake

Když mám chuť na něco sladkého a chci si opravdu pochutnat, občas klidně “zhřeším” a dopřeju si ten poctivý koláč s ovocem a drobenkou, protože ono – ruku na srdce – klasiku prostě nepřekonáš. Jenže takhle to nejde dělat pořád, že jo. A proto tu naštěstí máme různé zdravější, dietnější, upravené verze sladkých receptů, které nejsou tolik kalorické nebo nezdravé. Osobně mám raději takové recepty, které jsou vymyšleny ve svém základu jako zdravé než takové ty rádoby zdravé náhražky a předělávky klasických receptů, nicméně rozhodně to neberu jako pravidlo a pokud narazím na super “předělávkový” recept, tak jsem nadšená.

A právě na jeden takový jsem nedávno narazila. Upřímně se přiznávám, že u zdravé verze cheesecake prostě nemůžete očekávat, že to bude chuťová bomba. Na druhou stranu to vědomí, že si zdravou verzi můžete s klidem dát a nemít z toho výčitky to myslím vyrovná 🙂

Takže pojďme na to, recept na limetkový cheesecake, here it is:

Korpus

  • 150g celozrnných máslových sušenek
  • 50g ovesných vloček
  • 30ml mléka

 

Náplň

  • 250g polotučného tvarohu
  • 250g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 12ml stévie
  • 2 lžičky citronového cukru
  • šťáva z ½ limetky

Postup

  1. Celozrnné sušenky (já jsem dala takové v podlouhlém zeleném obalu, myslím z Lidlu, nejsou moc sladké), ovesné vločky a trochu mléka smícháme a dáme do mixéru rozmixovat. Počkáme až se vytvoří hmota, která drží pohromadě a případně přidáme ještě trochu mléka, aby se spojila.
  2. Hmotu vyložíme do formy a dáme do předehřáté trouby (180°C) na 10 minut. Doporučuji vložit pod mřížku trouby ještě malou nádobu s vodou.
  3. V míse si uděláme náplň: smícháme tvarohy, vejce, stévii, citronový cukr a šťávu z limetky a promícháme. Tučnější tvaroho volíme proto, aby náplň nebyla příliš tekutá. Chcete-li použít tvaroh nízkotučný, bude potřeba do náplně přidat škrob nebo želatinu, aby na dortu držela.
  4. Náplň vylijeme na korpus a vložíme znovu do trouby a pečeme cca 60 minut na 150° C.
  5. Až bude cheesecake hotový (začne se zbarvovat dozlatova, musí být dostatečně tuhý) vytáhneme ho z trouby a necháme vychladnout. Poté je ideální nechat ho ještě odpočinout v lednici cca 2 hodiny.

TIP: Já osobně miluju cheesecake s horkými malinami, ale můžete (a nemusíte) přidat jakékoliv jiné ovoce. Psichologas Vilniuje https://psichologas.org

UložitUložit

UložitUložit

One Comment

  1. Pingback: Jak připravit zdravé občerstvení? | HEALTH MATTERS

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*