Střevní bakterie a jejich vliv na naše zdraví

Blog teď trošku zeje prázdnotou (ikdyž vím, že jsem nikdy nepřispívala ani zpoloviny podle mých představ), protože se musím plně soustředit na poslední semestr studia, bakalářku a státnice. Včera jsem ale narazila na super video na TED-Edu o tom, jak to, co jíme ovlivňuje náš střevní mikrobiom, který, jak se v poslední době ukazuje, má vliv na celkové zdraví. Video jsem sdílela na svých facebookových stránkách, ale je v angličtině, takže jsem nejpodstatnější z něj sepsala. A myslím, že si toto téma zaslouží vlastní, byť kraťoučký článek 🙂

Snímek obrazovky 2017-03-23 v 22.14.55

 

Chcete mít zdravá střeva…?

…vykašlete se na detoxy a hladovky a raději se zaměřte na dostatek vlákniny 

 

V tomto videu je podle mne hezky a vtipně znázorněno, jak funguje lidský mikrobiom. Video je v angličtině, takže pro ty, kteří si v tomto jazyce nejsou úplně jistí jsem vypíchla snad to nejpodstatnější:

Naše tělo obývají různé druhy bakterií, které se souhrnně nazývají mikrobiom. Mikrobiom představuje ty “hodné” bakterie – takové, které naše tělo potřebuje a jsou pro něj prospěšné. 

Střevní bakterie nám pomáhají s trávením některých živin, produkují důležité látky a živiny (např. vitaminy) a chrání nás před těmi “zlými”, patogenními bakteriemi tím, že regulují náš imunitní systém.

Co můžete udělat pro zdravé osídlení vašich střev?

Snímek obrazovky 2017-03-23 v 22.16.12

Přišlo se na to, že velmi důležitá je bakteriální diverzita, tedy co nejvíce různých druhů bakterií, které osidlují střevo. Na bakteriální diverzitu má vliv prostředí, užíváte-li nějaké léky či antibiotika nebo třeba to, jestli jste byli přivedeni na svět klasicky, nebo císařem. V neposlední řadě hraje roli i strava. A právě ta se dá nejlépe ovlivnit.
Měli bychom se zaměřit na dostatek ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a celozrnných výrobků v našem jídelníčku, právě z důvodu vysokého obsahu vlákniny.
Vláknina slouží jako velice dobrý zdroj energie pro střevní bakterie. Když bakterie vlákninu tráví, produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které vyživují střevní stěnu, zlepšují imunitní systém a pomáhají předcházet zánětu, což snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění.
Navíc, právě vláknina pomáhá rozšiřovat potřebnou diverzitu i počet střevních bakterií. Dále se zjistilo, že pozitivní vliv na diverzitu má ovoce, zelenina, čaj, káva, červené víno a hořká čokoláda díky obsahu polyfenolů, což jsou vlastně antioxidanty.

Snímek obrazovky 2017-03-23 v 22.15.59

Naopak negativní vliv mohou mít potraviny obsahující vysoké procento tuku a cukru, a vliv má také způsob technologické úpravy pokrmu.

Bakteriální diverzitu střeva můžeme také podpořit konzumací fermentovaných výrobků, např. jogurtů, kefírů, nakládaného zelí apod., které obsahují lactobacilly a bifidobacterie.

Princip, kterým lidský mikrobiom ovlivňuje naše zdraví není zatím přesně znám. Ale postupně věda dostává více poznatků ohledně tohoto tématu.

Video můžete zhlédnout zde.

Na toto téma se v budoucnu určitě objeví více článků, takže nebojte, tenhle určitě není poslední 🙂

 

 

UložitUložit

One Comment

  1. Pingback: Proč je důležité mít zdravá střeva? | HEALTH MATTERS

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*