Jaké breberky se mohou vyskytnout ve vašem jídle? Nepodceňujte hygienu!

Jestli zrovna večeříte, raději nejdříve dojezte než si přečtete následujících pár řádků 😀


Alimentární infekce, nebo-li infekční onemocnění získané konzumací kontaminovaných potravin nebo vody, nejsou ničím neobvyklým. Každý z vás už určitě slyšel o škrkavkách, roupech nebo escherichii coli. A věděli jste, že tyhle breberky můžete přijmout současně s vaším oblíbeným pokrmem? Dbáte na osobní hygienu a myjete si před každým jídlem a hlavně jeho přípravou (!) ruce? Myslíte na to, abyste oddělovali syrové maso od ostatních ingrediencí? Pokud ne, tak vám radím abyste četli dál.
(více o mytí rukou v  tomto článku)

ecolabcom
Zdroj: ecolab.com

Co se může stát při nedodržování hygienických zásad?

Bakterie a viry jsou mikroorganismy, které jsou všudypřítomné. Nacházejí se i v lidském těle. Určitě už jste četli o naší mikrobiotě či mikroflóře. A to nejen v našich střevech. Mikrobiota je pojem, který zahrnuje střevní, kožní, ústní a další symbiotické bakterie lidského těla. Tyto bakterie jsou pro nás výhodné a žijí v souladu s naším tělem.

Existují ale i patogenní mikroorganismy, které mohou navodit někdy i velmi vážná onemocnění. A právě jednou z cest přenosu jsou potraviny a voda.

Co se může stát, pokud si nebudeme dávat pozor na vlastní hygienu? Můžeme se spoléhat na plošné veterinární a jiné kontroly?

Je pravda, že kontroly probíhají velmi přísně a ve většině případů přítomnost patogenních mikroorganismů odhalí. Je ale možné, že se tomu nestane včas a kontaminovaná potravina nebo voda se dostane do vaší domácnosti a co hůř, do vašeho trávicího traktu. Některé patogeny však kontroly neodhalí, a proto je třeba znát základy hygieny a řídit se jimi, abychom předešli případné infekci. Velmi často dochází k nákazám při různých hromadných akcích jako jsou dětské letní tábory, hromadných stravováních – například školních jídelnách anebo cestách do exotických krajin. 

 

Nákazy z potravin

Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou vejce, maso a mléko. Jednou z nejběžnějších alimentárních nákaz z vajec je salmonelóza. Kontaminovaným mlékem se přenáší bovinní tuberkulóza, Q horečka, klíšťová enfcefalitida nebo také brucelóza.
Masem a masnými výrobky se může šířit opět známá salmonelóza, trichinelóza, toxoplazmóza, tasemnice nebo botulismus.

Další riziko představuje zelenina a ovoce. A to především právě to, které si tak pečlivě pěstujete na vlastní zahrádce a těšíte se z toho, jak je to to nejzdravější, co pro sebe a svá dítka můžete udělat. Dejte si ale pozor. Hlavní problém u po domácku pěstované zeleniny a ovoce je hnojení. Pokud hnojíte zvířecími fekáliemi, je pravděpodobnost nákazy celkem vysoká. Alimentární infekční onemocnění se totiž nejčastěji přenáší fekálně-orálním přenosem, to znamená přímým nebo nepřímým (právě potravinami nebo vodou) kontaktem s fekáliemi, kde se vyskytují bakterie, viry, ale také parazité, nebo jejich vajíčka či cysty.

K nejčastějším nákazám patří například:

Askarióza (škrkavka dětská)
Enterobióza (roup dětský)
Trichinelóza (svalovec stočený)
Listerióza (Listeria monocytogenes)
Shigelóza (Shigella)
Kampylobakterióza (Campylobacter)
Stafylokoky, Bacillus cereus, patogenní druhy E.coli a rotavirové infekce

Pro silné povahy tady mám jeden obrázek, který by vás mohl přesvědčit o dodržování hygieny při zacházení s potravinami:

healthwise-everythinghealth.blogspot.com
Zdroj: healthwise-everythinghealth.blogspot.com

 

Projevy alimentárních nákaz:

Mezi nejčastější projevy patří těžké průjmy a trávicí problémy. V těchto případech je velmi velké nebezpečí dehydratace a ztráty minerálních látek. Mohou se objevit horečky, bolesti břicha, křeče, zvracení, nauzea, bolesti hlavy, svalová slabost a další. Některá onemocnění se vyznačují i neurologickými projevy. Infekce jsou často rozpoznatelné ze vzorků stolice nebo moče, kdy se může objevovat krev, hnis a další příměsi.

 

preventivní opatření proti šíření alimentárních nákaz:


Následující soubor opatření předcházejících onemocnění představuje základních 5 pravidel pro práci s potravinami.

acronchildrensorg
Zdroj: acronchildrens.org

Pravidlo č. 1: Udržujte čistotu
Před manipulací s jídlem si umývejte ruce. Desinfikujte a umývejte povrchy, na kterých připravujete pokrmy. Umyjte si ruce vždy po návštěvě toalety. Chraňte potraviny a prostory před hmyzem, hlodavci a dalšími škůdci, kteří mohou potenciálně kontaminovat vaše uskladněné potraviny a suroviny.

Pravidlo č. 2: Oddělujte pokrmy syrové a vařené
Proč oddělovat netepelně upravené pokrmy od upravených? Syrové potraviny, zejména maso a vejce, mohou obsahovat patogenní mikroorganismy, které však inaktivujete nebo usmrtíte tepelnou úpravou. Pokud by syrové potraviny přišly do kontaktu s již hotovým pokrmem, mohly by jej znovu kontaminovat.

Při tepelné úpravě pokrmů je ale ještě potřeba dbát na dostatečně vysokou teplotu úpravy. Pozor si dávejte hlavně u grilování, kdy teplota není tak vysoká a je proto potřeba delší čas.
Dbát bychom měli i na používání odlišných nástrojů pro přípravu u syrové zeleniny a syrového masa, aby spolu nepřišli do kontaktu. Ideální je tedy mít například 2 prkýnka – jedno na krájení masa a druhé na krájení zeleniny a ostatních ingrediencí.

Pravidlo č. 3: Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
Zde je hlavní dávat pozor hlavně při rozmrazování a uchovávání pokrmů. Rozmrazování by mělo probíhat pozvolna, nejlépe například přes noc v lednici. Nikoliv za horkého dne jen tak na libovolném místě v kuchyni, v nejhorším případě dřezu, kam odkládáte čisté nádobí a kde je vlhké prostředí – ideální pro šíření mikroorganismů.
Dále uvařené pokrmy servírujte horké a neskladujte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny! Uložte je raději do lednice.

Pravidlo č. 4: Pokrmy důkladně tepelně ošetřete.
Myslím, že toto pravidlo nemusím více rozepisovat. Pohlídejte si stupeň teploty a čas tepelné úpravy.

Pravidlo č. 5: Používejte nezávadnou vodu a suroviny
Možná to zní přehnaně, ale respektujte data spotřeby a trvanlivosti.

 

P.S. A malá poznámka na závěr: Kdo jste fanda domácího mléka, z farmy nebo automatů, myslete na to, že často se jedná o mléko nepasterizované! To znamená mléko, které nebylo tepelně ošetřeno. Je tedy potřeba jej pasterovat nebo převařit u vás doma ještě před konzumací, pokud chcete předejít případné nákaze.

Snad se vám článek líbil a bude pro vás užitečný 🙂 Kdyby vás cokoli o tomto tématu zajímalo, určitě mi napište. A kdyby byl zájem, klidně bych se o jednotlivých nákazách rozepsala více, stačí napsta komentář pod příspěvek! 🙂
Mějte se a myjte se!Pap

One Comment

  1. Pingback: Jaké breberky se mohou vyskytnout ve vašem jídle? Nepodceňujte hygienu! - TEZE.CZ

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*