Celiakie III. – Jak se stravovat bezlepkově?

V předešlých dvou článcích jste měli možnost dozvědět se, co je onemocnění zvané celiakie a jaké další problémy mohou být spojené s konzumací lepku.

V dnešním článku jsem se zaměřila již na bezlepkovou dietu, tedy na způsob stravování, který by měl dodržovat celiak nebo člověk s alergií na lepek či kdokoli, komu dělá lepek nějaký problém.

 

glutenfreealerts

 

Při bezlepkové dietě (BLP, gluten-free diet) se primárně jedná o vyloučení potravin, které obsahují lepek, to znamená pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich.

Pozn.: oves je přirozeně bezlepková potravina, avšak v České republice se většinou zpracovává ve stejných závodech jako pšenice a je proto kontaminován.

Výše zmíněné obiloviny obsahují hlavně tyto výrobky:

Pečivo, těstoviny, strouhanka, moučé výrobky, kroupy, vločky, cous cous, bulgur, rostlinné maso, pivo, kávoviny, melta.

Pozor se musí dávat též na potravinářská additiva a pečlivě sledovat složení potravin. Nemusí se to hned na první pohled zdát, ale lepek se může vyskytovat například i v polévkách, omáčkách, dochucovadlech, uzeninách, konzervách, cukrářských výrobcích,… jako přídatná látka, popř. zahušťovadlo.

Pozor byste si měli dát především na tato additiva:

  • rostlinné bílkoviny z lepkových obilovin
  • modifikovaný škrob z lepkových obilovin (E1400-E1450)
  • ječný slad, maltosu (sladový cukr)
  • vlákninu (otruby) z lepkových obilovin


Mnohem snadnější však je, zaměřit se na
přirozeně bezlepkové potraviny 🙂 Ale i tady upozorňuji, abyste se neřídili jen nápisem na obalu, ale četli složení výrobku.

 

Přirozeně bezlepkové potraviny:

  • brambory
  • rýže
  • kukuřice
  • pohanka
  • sója a ostatní luštěniny
  • amarant
  • quinoa
  • jáhly (proso)
  • tapioka (mouka z kořene manioku)
  • oves (ale pozor, ten je zpracováván ve stejných závodech jako pšenice, takže je velmi často kontaminován)
  • různá semínka, konopná, chia apod.
  • ořechy

 

V příštím článku o celiakii vám osvětlím, jak se orientovat v obchodech při výběru bezlepkových potravin a v informacích na obalech.

Pokud se vám článek líbil, budu moc ráda, když zanecháte komentář nebo budete sdílet!

Děkujii a přeji krásný den!

K.

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*