SUGARRUSH Jamieho Olivera

eker

Znáte Jamieho Olivera?

Že se ptám, většina z vás ho jistě bude znát. (Kdo ne, můžete si o něm přečíst tady.)

Možná jste dokonce už něco četli o Jamieho projektu Sugar Rush.

Ráda bych tento projekt přiblížila i českým čtenářům. Ačkoli se to České republiky přímo netýká, myslím si, že není špatné o takovýchto věcech vědět.

jamieoliversugarrush
jamieoliver.com

 

Projekt Sugar Rush bojuje proti nadměrné konzumaci cukru. Konkrétně se jedná o petici, která má ve Velké Británii zavést daň z cukru u tzv. soft drinks (např.: Coca-Cola, Fanta, Sprite).

Daň z cukru je zavedena již v několika zemích a Velká Británie by je podle Jamieho Olivera měla následovat.

 

Cukr je neuvěřitelně levná přísada a můžeme ho tak najít v řadě potravinových produktů, nejvíce v konzervovaných omáčkách, slazených nápojích, kompotech a jídel z fast foodů.

 

Doporučená denní dávka cukru podle FDA
36 g pro dospělé muže
24 g pro ženy
12–24 g pro děti
Průměrný příjem v USA – 80 g
Průměrný příjem v Británii – 134 g

 

Je prokázáno, že nadměrná konzumace cukru má neblahý vliv na naše zdraví a přispívá (možná přímo zapříčiňuje) hned několik civilizačních chorob, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění, obezita či diabetes mellitus.

Tzv. Soft drinks jsou největším zdrojem cukru pro děti ve školním věku a někdy dokonce i pro ještě menší děti. Jen jedna porce těchto nápojů může obsahovat více než polovinu doporučeného denního příjmu cukru pro tyto děti.

Například 1 plechovka slazeného nápoje obsahuje kolem 35g přidaného cukru. Podle FDA tak průměrný Američan přijme denně až 20 lžiček (80g cukru). Ve Velké Británii je spotřeba cukru ještě vyšší (134g/den).

jamie

Samozřejmě jako vždy, najde se i kritika. Četla jsem názor, že snaha Jamieho Olivera pro daň z cukru je zbytečná a na globálních stravovacích návycích nic nezmění. Raději by prý měl Jamie Oliver usilovat o změnu ve zdravotnictví, aby si lidé, co si dobrovolně ničí zdraví špatnými stravovacími návyky, svoji pozdější léčbu i platili.

 

Osobně si myslím, že takové akce není jeden člověk schopný. Dostat se do zdravotnictví a snažit se něco změnit je běh na dlouhou trať a ikdyby se to někomu povedlo, bude ho to stát neuvěřitelné úsilí a pravděpodobně by to bylo obrovské štěstí. A chtělo by to obrovské konexe.

Samozřejmě by to bylo skvělé, ale podle mě to v rámci snahy jednoho člověka není reálné. A proto oceňuji Jamieho Olivera za jeho iniciativu změnit alespoň to, co může. Možná je to maličkost, možná se zdá, že je to k ničemu… Ale jenom spojením několika malých kroků se nakonec uděje velká změna.

 

Jaký názor máte na Jamieho projekt vy?

 

P.S. Tvrzení o škodlivosti nadměrné konzumace cukru bych ráda ověřila. Nejprve si chci načíst nějaké studie o tomto tématu.

 

K.

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*