Jak si správně mýt ruce?

Den 5.května je oficiálně Světovým dnem hygieny rukou. Proč je hygiena rukou důležitá?

vyznamne_dny_ruce

Tento den je součástí iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO): Clear Your Hands, která podporuje zdravotníky (ale i veřejnost) v dostatečné hygieně rukou.

 

Mytí rukou je jedním z nejjednodušších způsobů, jak se vyhnout infekčním onemocněním (hepatitida typu A, onemocnění vyvolané Enterobakteriemi, toxoplasmóza a další).

Čistota rukou je velmi důležitá, neboť touto cestou se nejsnáze přenášejí původci střevních nákaz na potraviny.

 

Mytí rukou z hlediska bezpečnosti potravin:

…je důležité především pro spotřebitele v domácnosti, pracovníky v obchodní síti, pracovníka v potravinářském závodě a pracovníky ve stravovacíh službách.

Spotřebitelé v domácnosti by si měli mýt ruce:

PŘED:
manipulací s nebalenými potravinami
přípravou jídla
jídlem

PO:
použití WC
manipulací se syrovým masem, rybami, kuřaty či vejci
manipulací a mazlení s domácími zvířaty
přebalování kojenců
smrkání, kašlání a kýchání zjm. v období výskytu aktuních respiračních onemocnění
kontaktu s infekčně nemocným
manipulaci a vynášení odpadků
práci na zahradě

 

Správná technika mytí a desinfekce rukou: Jak si správně mýt ruce?
1. K mytí rukou použijte vhodný mycí (mýdlo), příp. desinfekční prostředek a tekoucí teplou vodu
POZOR: Nedesinfikujte mokré ani vlhké ruce! Po desinfekci ruce neumývejte vodou. Snižujete tím účinnost přípravku.

2. Důkladně ruce namydlete až se vytvoří pěna, kterou asi 20s promněte mezi prsty a kolem nehtů.

3. Ruce si důkladně opláchněte tekoucí teplou vodou.
Jednorázovými papírovými utěrkami nebo horkovzdušným osoušečem (v potravinářském závodě, v obchodní síti a stravovacíh službách) a čistým ručníkem nebo jednorázovými papírovými utěrkami (v domácnosti).

4. Ruce si otřete nebo osušte do sucha.

5. Máte-li na rukou drobné nekrvácející oděrky, myjte ruce běžným způsobem. při většich poraněních nebo hnisavých ložiscích je nutné postupovat podle pokynů lékaře.
Pamatujte si, že některé bakterie způsobující hnisavé onemocnění kůže (např. zlatý stafylokok) mohou způsobit prudká střevní onemocnění, pokud se dostanou například do pokrmů.

6. Po častém mytí rukou je nezbytné ošetření suché pokožky ochranným krémem.

14398_4250

Doporučuji podívat se na ukázkové VIDEO pro lepší pochopení správného mytí rukou a nebo navštivte tento odkaz, kde je postupně a podrobně znázorněno a popsáno správné mytí a desinfekce rukou.

Ještě pro opáčko zjednodušený postup:
  • ruce zvlhčit vodou,
  • nanést mycí přípravek a dobře rozetřít na rukou,
  • s malým množstvím vody napěnit,
  • vlastní mytí 30 vteřin (viz obrázek či video)
  • dobře opláchnout tekoucí pitnou vodou
  • do sucha utřít ručníkem pro jedno použití.

Více informací na: MZČR.

Zdroj: Bezpečnost potravin a Ministerstvo zemědělství

One Comment

  1. Pingback: Jaké breberky se mohou vyskytnout ve vašem jídle? Nepodceňujte hygienu! | Health Matters

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*