Jak omezit plasty? 10 tipů pro začátečníky

Jak minimalizovat spotřebu plastů? Tuhle otázku jsem si začala pokládat, když jsem viděla, jak velké množství plastu spotřebujeme (a vytřídíme) v domácnosti o 2 lidech. Dost mě to šokovalo a měla jsem, a ještě pořád mám, z toho trochu úzkost. A tak jsem se rozhodla začít věci měnit. Nejsem zrovna “profík” v téhle #ZeroWaste oblasti, nicméně snažím se některé eko tipy zařadit i do naší domácnosti. Nic nejde hned a kdybych měla vše ze dne na den překopat, tak se asi zblázním, proto začínám postupně. A ráda bych se s vámi podělila o pár úplně nejzákladnějších tipů, jak spotřebu plastů omezit.

Než ale začneme, ráda bych vám dala tip na dokument, který jistě spousta z vás zná, ale někdo ho možná ještě neviděl. Je to dokument s názvem Oceány plastů a je už z roku 2009 (!!!). Je dostupný na youtube.

Tak, a teď ke konkrétním tipům, které jsou podle mě snadno zakomponovatelné do běžného života.

1. Látkové nákupní tašky

Zdroj: Pinterest

Igelitovou nákupní tašku už jsem nevzala do ruky hodně dlouho. Látkové tašky a síťovky jsou u nás už běžnou záležitostí. A je to lepší, levnější a pohodlnější volba než kupovat papírové tašky, které jsou sice dnes dobře dostupné, ale pořád je to celkem zbytečný odpad, ikdyž rozložitelný.
Osobně mám doma 3 látkové tašky z Ikea, ale dnes seženete i různé plátěnky nebo síťovky v bezobalových obchodech či ekologicky zaměřených e-shopech (např. Econea).

Krásné látkové tašky najdete například i na eshopu fitrecepty.

2. Skleněná láhev na pití

Skleněná, případně plastová (z tvrdého, vícekrát použitelného plastu) láhev na pití je dalším důležitým krokem k minimalizaci jednorázových plastů. Dříve jsem “točila” plastové flašky od vody, dokud se nezničily, abych je využila co nejvíce. Dnes už to dělat nemusím, protože mám skleněnou láhev na pití, do které si mohu kdykoliv pohodlně napustit čistou vodu z kohoutku. Nejen, že je to levnější varianta z dlouhodobého hlediska, ale samozřejmě i ekologičtější a zdravější.
Navíc, uznejte sami, že třeba taková láhev lifefactory vypadá mnohem lépe než kdejaká plastová.

3. Krabičky a sáčky

Děláte si svačiny do školy nebo do práce? Zabalíte je přitom do igelitového sáčku? Úplně zbytečně. Připravit si svačinu do znovu použitelných uzavíratelných krabiček je mnohem pohodlnější a praktičtější. Pokud se vám nechtějí s sebou tahat všude krabičky, můžete svačinu dneska zabalit i třeba do voskového papíru, který je tvarovatelný a nebo jednodušše použít papírovou kuchyňskou utěrku, jako se to dělalo, když jsem byla malá. Žádný folie, žádný sáčky, ale kuchyňská papírová utěrka. Na některé věci jsou taky fajn znovu použitelné uzavíratelné (ale plastové) sáčky z Ikea.

Zdroj: healthnutrition.ca

4. Formy na led

U alternativ k sáčkům ještě chvíli zůstaneme. Je léto, horko a spotřeba ledu narůstá v těchto dnech snad v každé domácnosti. Kupujete plastové plnící sáčky na led? Co takhle vyměnit tuto jednorázovou variantu za silikonové formy, které můžete plnit pořád dokola?! My doma používáme formičky z Ikea, které mají tvar hvězdiček.

Zdroj: ikea.com

5. Kovová brčka

Kovová brčka jsou teď celkem hit. Musím se přiznat, že brčka obecně skoro nepoužívám (přijdou mi zbytečné a nepotřebuji je), ale na Vánoce jsem dostala od ségry kovová brčka a jsou super! Využívám je často do ledové kávy, nebo třeba smoothie. Navíc krásně chladí. Pokud rádi používáte brčka, zkuste je vyměnit za ta kovová.

6. Rozložitelné vatové tyčinky

Vatové tyčinky na čištění uší dnes můžete sehnat i v ekologické, rozložitelné, papírové formě. Já je nedávno objevila zrovna v DMku.

7. Hrnek na kávu nebo čaj

V dnešní době už také celkem bězná a moderní záležitost – hrnek na kávu nebo čaj. Hrnek můžete nosit pořád s sebou a buď doma nebo v kavárně si do něj nechat udělat nápoj bez toho, aniž byste museli použít nový kelímek. Navíc, některé hrnky jsou dobře uzavíratelné a můžete je s klidem hodit do tašky a nápoj vám z nich nevyteče.

8. Kosmetika

Spousta kosmetiky a přípravků, které v domácnosti používáme je zabalených v plastu. Přitom alternativ je spousta, jen je třeba trošku hledat. Například takové klasické tuhé mýdlo, šampon či domácí prací prášek, nebo dokonce zubní pasta v tuhé formě.

Zdroj: pinterest.com

9. Recyklujte!

Pro někoho banální a běžná záležitost, pro někoho bohužel stále ne. Promiňte za upřímnost, ale udivuje mě, že v dnešní době, kdy na každém rohu najdete třídící kontejnery, ještě pořád existují (i mladí) lidé, kteří nerecyklují a netřídí odpad. Podle mě je to základ, ikdyž o efektivitě bychom mohli vést debatu. Samozřejmě nejlepší je snažit se spotřebu plastů minimalizovat, ale když už nějaké plasty spotřebujeme, tak je alespoň recyklujme.

10. Nakupujte bez obalu

Poslední bod chci věnovat bezobalovému nakupování, na které se chci momentálně sama zaměřit a které ještě nemám moc zmáknutý. Pokud máte tu možnost, nakupujte v bezobalových obchodech, kde si přinesete vlastní nádobu a potraviny jen doplníte.
Další variantou je nakupování na trzích, typicky zeleniny a ovoce, a nebo možnost nechat si např. jednou za týden vozit farmářské bedýnky.

Zkuste popřemýšlet, co byste mohli pro redukci spotřeby plastů udělat, snad vás tento článek, který jsem připravila ve spolupráci s lifefactory alespoň v něčem inspiroval. Máte-li nějaké další super tipy, jak minimalizovat plasty v domácnosti, budu ráda, když se podělíte v komentářích!

Vaše K.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*