Tipy na rychlé zdravé svačinky

Máte přes den na pilno? Tak moc na pilno, že s těží stíháte hlavní jídla a na svačinu už nezbývá čas? Pokud jíte například 3x denně větší jídlo a vyhovuje vám to tak, není v tom problém. Pokud ale svačit nestíháte a potom máte akorát hlad a přejíte se oběda nebo večeře, mohli byste s tím zkusit něco udělat.
Poradím vám pár mých zaručeně rychlých svačinek, které si dělávám, když nestíhám (což je celkem často, hlavně v průběhu semestru). Jsou opravdu jednoduché, takže se toho vůbec nebojte! A uvidíte jak bude svačení najednou hračka 🙂

1. Řecký jogurt s malinami

Řecký jogurt Milko s 0% obsahem tuku mi vyhovuje velikostí balení – stačí popadnout a vzít k tomu nějaké ovoce, například maliny, ale může být jakékoliv (jablko, ½ banánu, broskev, meruňka, …), strčit do tašky a jít. Samozřejmě můžete koupit jiný jogurt, záleží jaký vám chutná 🙂 Já to většinou střídám. Občas kupuji také selský jogurt nebo Pilos – zrající i smetanový mi chutnají moc. Při kupování jogurtu si dejte pozor na obsah tuku, nejlepší jogurty jsou s obsahem tuku do 3,5 %. Více mají některé smetanové a řecké jogurty (až 12 %!), tak na to pozor. Samozřejmě doporučuji kupovat klasické bílé, neochucené jogurty a dochutit si je dle sebe například ovocem.

Zajímavost: Věděli jste, že jogurt patří mezi tzv. funkční potraviny? Funkční potraviny jsou takové potraviny, které mají kromě výživové hodnoty i další příznivý účinek na zdraví. Jogurty se tak označují díky obsahu jogurtových kultur (probiotických bakterií), které mají pozitivní účinek na zdraví našich střev.

2. Domácí zmrzlina

Taky jedna z rychlovek, dokonce osvěžující (ideální do tohoto počasí)! Recept najdete tady.

 

3. Nakrájená zeleninka

Nejzdravější svačinka evr! Nakrájejte pár kousků zeleniny a máte hotovo. Stačí hodit do krabičky a jde se.

 

4. Ledová káva

Doma připravená ledová káva je moje častá osvěžující svačina posledních dní. V tomto vedru mne dokáže opravdu zchladit. Připravuji si ji z kvalitní zrnkové kávy, ze které klasicky připravím espresso. Přidám kostky ledu a polotučné mléko a vše dohromady vyšejkuju do pěny.

5. Míchaná vejce s žitným chlebem a zeleninou

Malinko náročnější sváča, ale zase mnohem sytější a pořád ji máte za chviličku hotovou. Stačí připravit míchaná vejce, což je tak do 3 minut a nakrájet kousky zeleniny.

 

6. Semínkový chléb s avokádovou pomazánkou

Avokádovou pomazánku dělám většinou jen tak, že přidám prolisovaný česnek, sůl, pepř a chilli. Namažu na chlebík a mám hotovo:)

7. Skyr

8. Zeleninový salát s cottage sýrem

Osvěžující a přitom krásně sytá svačina. Stačí nakrájet oblíbené kusy zeleniny (u mě klasicky okurka, paprika, (rajče), rukola nebo jiná zeleň (špenát, salát) a přidat cottage. Můžete ještě okořenit a nemusíte.

 

9. Ovoce!

Nejjednoduší věc v létě – ovoce k svačině. K tomu asi není co dodávat, mrkněte na fotky a nechte se inspirovat:)

 

 

Tak. To by bylo prozatím ode mě vše 🙂 Tento článek budu postupně aktualizovat a přidávat jednoduché a rychlé tipy na svačinky, tak občas mrkněte, co je nového!

Kačí

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*