Tip na aktivní výlet do NP Podyjí + stravování na cestách

I v České republice se najdou krásná místa, která stojí za to navštívit a nemusíme hned jezdit/létat dálky k moři nebo za oceán. Mezi jedno takové místo patří i náš nejmenší národní park – Podyjí.

NP Podyjí se nachází cca hodinku cesty autem od Brna a narozdíl od CHKO Pálava nebo dalších NP není zas až tak známý a profláklý a není tu tudíž tolik lidí, což je skvělý, pokud si chcete opravdu dáchnout a užít si nádhernej klid a lesní tichoučko 🙂

NP Podyjí jsem tentokrát navštívila podruhé, ale už poprvé mi přirostlo k srdci. Když se řekne Podyjí, okamžitě se mi vybaví suchá letní vůně borovic, holé pláně s nekonečnými výhledy a zeleno. Zeleno všude.
Pokud se zajímáte o faunu a flóru, najdete zde spoustu zajímavých druhů jak rostlin, tak i neobyčejných zvířat – například modrozelené ještěrky, divokou kočku a když se vám poštěstí, třeba potkáte i užovku stromovou (jako my před cca 8 lety).

Zkrátka Podyjí opravdu stojí za návštěvu! A teď už konkrétní tipy na trasy a místa, která podle mě stojí za to vidět.

Vranov nad Dyjí

Do Vranova se bez problémů dostanete jak vlakem, autobusem, tak samozřejmě autem. Z Vranova vede několik turistických tras a okruhů, ale když už tu budete, určitě si prvně zajděte na zámek. Po celodenním výletu se pak můžete dojet zchladit k Vranovské přehradě.

Tras je hned několik a můžete si vybrat nízkou, střední a vyšší obtížnost dle vašeho aktuálního kondičního stavu nebo nálady. Některé trasy lze absolvovat i s kočárkem a dětmi a vzít s sebou můžete i své prarodiče.

Trasy:

Pěší okruh Vranov nad Dyjí – Hardegg

Z Vranova nad Dyjí (např. od zámku) se můžete vydat na okruh vedoucí k rakouskému hradu Hardegg a zpět. Jedná se o delší trasu, ale podle mne jednu z nejhezčích v NP Podyjí.

Lukov/Lesná – Čížov – Hardegg

Do Hardeggu se můžete vydat i z okolních vesniček Lukova, Lesné nebo bližšího Čížova. Z Čížova je to k Hardeggu cca 5km a můžete si vybrat buď asfaltovou cestu lesem a nebo cestu lesní. Doporučuju zvolit cestou tam lesní cestu (po zelené) a zpět po asfaltce (modrá).

Podmolí – Nový hrádek

Varianta kratšího odpočinkového výletu. Trasa z Podmolí na Nový hrádek a zpět. My jsme ji ušli asi za 2 hodiny s pauzou na oběd. Můžete zvolit i delší variantu a vyrazit z jiných okolních vesniček (Lukov, Čížov-Lukov, Bezkov-Podmolí, Mašovice nebo dokonce Hnanice…) – možností je více 🙂

Doporučujeme se po túře zchladit v Mašovickém lomu, kde je krásně čistá, modrá a osvěžující voda a téměř žádní lidé.

Popice – Sealsfieldův kámen – Konice – Znojmo (hrad)

A na závěr trošku větší nášup. Asi 20km dlouhá trasa, kterou jsme ušli za cca 5h s pauzou ve Znojmě. Cesta vede z Popic na Sealsfieldův kámen (krásná vyhlídka) a zpět buď kratší cestou po zelené do Konic a nebo delší cestou po žluté do Hnanic (a odtud zpět do Popic). My jsme zvolili cestu kratší, protože jsme nevěděli jak dlouho nám bude okruh trvat ujít, ale nebylo to nic náročného a tak jsme si dali ještě procházku na Znojemský hrad z Konic lesem – také moc pěkná cesta.

Ze Znojma pak můžete vyrazit na další okruhy, např. na Králův stolec.

 

 

 

Další trasy:

Z Vranova nad Dyjí na Obelisk a zpět (3 hodiny) – z centra Vranova nad Dyjí se vydáte podél řeky Dyje k Hamerským vrásám až do NP Podyjí k místu pod tzv. Ledovými slujemi a dále na Obelisk (tam nemusíte a můžete jít zpět, vyjde to tak o hodinu kratší). Zpět do Vranova nad Dyjí jdete přes Hamerskou lávku částí Benátky.

Claryho okruh (3 hodiny) – Od vranovského splavu ke kostelu Nanebevzetí panny Marie a na vyhlídku k Mniszkovu kříži. Okolo Kaple sv. Trojice (s možnou odbočkou na šibeniční vrch) až k obci Onšov. Od vyhlídky u Claryho kříže sestoupíte k hrázi Vranovské přehrady do Granátové zátoky a zpět do Vranova nad Dyjí.
V souvislosti s opravou hráze Vranovské přehrady je v sezónách 2017 a 2018 pro pěší neprůchodná hráz. Musíte proto využít lodní převoz na tzv. Skalku. V období, kdy není převoz v provozu, se do Vranova nad Dyjí musíte vrátit pěšky po stejné trase. Od obce Onšov můžete využít i autobusový spoj a pěšky tak ujdete jen asi 6 km.

Další místně značené okruhy v okolí Vranova nad Dyjí – Okruh Heleny Mniszkové, Okruh Junáckým údolím, Felicitin okruh

Ubytování

My jsme klasicky jeli pokud možno co nejvíc “lowcost” 😀 takže jsme sbalili stan a hledali po cestě campy. Nebyl s tím problém a když jsme nenašli, zakempili jsme to někde u lesa. Spát se dá i v autě 🙂 Na jeden camp jsme narazili v Lesné u Penzionu a muzea motocyklů a na druhý v Konicích – tam jsme spali v chatičce. Cenově nás oboje vyšlo do 300kč za noc za oba. Pokud stanování moc neholdujete, není problém sehnat přespání v penzionech. Ale tady bych nejezdila uplně na blind a zarezervovala si penzion předem, byly docela plné. Cenově se pohybovaly od 450kč/noc za osobu a více.

Stravování

Vždycky když takhle někam jedeme do přírody, nabalíme s sebou do krabiček a nádobek pár základních potravin, ze kterých si pak vaříme (vločky, rýže, cous cous, chléb, fazolové konzervy apod.). Podle mě vzhledem k podmínkám i relativně zdravě, jediné co nám většinou chybí je čerstvá zelenina (ta moc v horku nevydrží). Na túrách ale většinou místo toho trháme a sbíráme nejrůznější ovoce – jablka, lesní jahody, maliny, ostružiny, borůvky nebo špendlíky.

Snídaně: Buď si vaříme ovesnou kaši (ovesné vločky + voda) a přidáme nějaké to ovoce a nebo dáme klasicky chleba s nějakou pomazánkou – fajn je třeba tvarohová svačinka.
Svačina: většinou ovoce u cesty nebo nějaká tyčinka
Oběd: Neseme s sebou chleba s pomazánkou, paštikou nebo něčím podobným. Když je možnost, tak si na oběd zajdeme do restauračky.
Večeře: Vaříme si – většinou rýže/cous cous a k tomu maso z konzervy, kde je vysoký podíl masa a nějakou tu luštěninu (fazole, cizrnu). Nebo jsme s sebou měli třeba rychlé těstoviny s domácím kečupem a sýrem:)

PS: Doporučujem vinařskou stodolu v Konicích! Výborné víno i ceny.

Doprava

Tentokrát jsme jeli autem, takže jsme si popojížděli mezi vesničkami, jak se nám hodilo a jaký výlet jsme zrovna chtěli absolvovat. Rozhodně to ale není jediný způsob a pokud auto nevlastníte, můžete se dopravit vlakem/autobusem a buď přejíždět autobusy/pěšky (různými okruhy) a nebo jít tzv. přechod, což jsme šli před těmi asi 8 lety. Způsobů je opravdu dost a každý si podle mě najde to své 🙂 Nakonec přikládám ještě mapku tras v NP Podyjí, která nám dost pomohla při výběru výletů. Jo a určitě se sem někdy vrátíme s kolama, je zde spousta možností na cyklovýlety!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*