Pečený losos se salátem – zdroj omega 3 mastných kyselin a vlákniny

Jednoduchý recept, který nikdy nezklame – pečený losos se salátem. Nejen, že je snadný na přípravu a rychle hotový, ale tento recept je skvělý především proto, že obsahuje rybu. My Češi totiž jíme ryb docela málo, přitom bychom měli zkonzumovat 1-2 porce za týden. Snažte se proto zařadit rybu do vašeho jídelníčku alespoň 1x týdně. Proč je konzumace ryb důležitá? Ryby (hlavně pak ty mořské) obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny, kterých máme ve stravě nedostatek. Tyto mastné kyseliny jsou pro naše tělo důležité, protože se z nich dále tvoří látky pro metabolické pochody. Omega 3 mastné kyseliny také, jakožto zástupci polynenasycených mastných kyselin, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění (pokud nahradí část nasycených MK). Konzumace ryb 2x týdně potom snižuje riziko úmrtí na ischemickou chodobu srdeční až o 50%!

Pozor na konzumaci ryb by si měly dávat akorát těhotné ženy z důvodu možné kontaminace těžkými kovy. Konzumace ryb v těhotenství se doporučuje snížit na 340g týdně, konzumace tuňáka či makrely dokonce do 170g týdně. Vyhnout byste se měli konzumaci žraloka, mečouna nebo štiky, candáta a bolena. Tyto druhy by měly být z jídelníčku těhotných a kojících žen, ale také dětí do 3 let raději vyloučeny.

Úplné vyloučení ryb z jídelníčku v těhotenství ale není řešením – Příjem omega 3 mastných kyselin, konkrétně EPA a DHA je totiž v těhotenství, při kojení a ve výživě kojenců nesmírně důležitý, jelikož se tyto mastné kyseliny podílejí na struktuře buněčných membrán mozkových neuronů a ovlivňují neuropsychický vývoj a zrak.

Více o mastných kyselinách a konzumaci tuků se dozvíte v tomto článku.

Příprava:

Jak lososa nejlépe připravit? Osobně jsem zjistila, že mi nejvíce chutná pečený v troubě. Nemusím tak zbytečně přidávat olej (pokud bych připravovala na pánvi) a navíc se ryba tolik nepřipíká (a nevzniká tak karcinogenní akrylamid). Za mě proto vede jednoznačně příprava v troubě. Stačí lososa dát do keramického pekáčku nebo na pekáč s pečícím papírem, okořenit (sůl, pepř, výborný je rozmarýn) a vložit do trouby, na cca 180° (bude se lišit od typu trouby a způsobu pečení) na cca 20 minut.

Přípravu salátu asi všichni známe, já si ráda dělám ze směsi salátů (špenát, rukola, polníček…), ředkviček, papriky, rajčat a okurky a zakápnu balzamikem.

Samozřejmě můžete přidat i sacharidovou přílohu, většinou si jí také dělám, ale tentokrát jsem měla chuť na nějaký lehčí oběd a tak byl bez přílohy.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*