Co dělat aby si vaše dítě vyvinulo zdravý trávicí systém

Podpora prospěšných střevních bakterií už od malička může dětem dodat dobrý základ pro zbytek jejich života. Většina rodičů si je vědoma, že správně zvolená strava je velice důležitá pro zdraví a vývoj jejich dětí. Méně známé už je ale to, že velkou roli v tomto případě hraje střevní mikrobiota.

Celý náš organismus je na různých místech osídlen mikroorganismy. Zejména v dutých orgánech, ale také na povrchu kůže. Nejvíce mikroorganismů se však nachází v trávicím traktu. Mikrobiota pomáhá kontrolovat funkci imunitního systému, to znamená, že hraje velkou roli v boji proti infekci nebo při vzniku alergií, ale i mnoha dalších případech.
Osídlení našich střev se v průběhu života mění. Můžeme ho však velmi dobře ovlivnit už v raném dětství a právě v tomto článku si řekneme jak.

Těhotenství

Výzkumy ukazují, že během těhotenství se střevní mikrobiota těhotných žen výrazně mění. Tyto změny vedou například k vyššímu ukládání energie do tukové tkáně a podporují růst plodu. Správné stravování je důležité nejen pro nastávající matku, ale i pro rostoucí miminko. Takže pokud se vás snaží ovládnout těhotenské chutě na sladké sušenky nebo jiné nezdravé potraviny, raději si dopřejte něco vhodnějšího.
Snažte se zůstat u pestré stravy bohaté na vlákninu. Konzumujte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné produkty z obilovin a luštěnin a fermentované potraviny s obsahem probiotik jako je třeba jogurt nebo kysané zelí. Dejte si však pozor na dodržování zásad hygieny. Zeleninu a ovoce řádně operte pod tekoucí vodou a buďte opatrní při konzumaci plísňových potravin, jako jsou některé sýry a podobně.

Po narození

Jakým způsobem a kde se dítě narodí ovlivňuje jeho mikrobiotu více než byste si mysleli. A tyto brzké styky s okolím (a tím pádem i nejrůznějšími druhy bakterií) ovlivňí jeho budoucí zdraví.
Od momentu narození je tělo novorozence ve styku s trilióny mikrobů. S prvními se setká už při průchodu porodními cestami. Zjistilo se, že tento kontakt má značný vliv na budoucí zdraví dítěte, které může být ovlivněno už jen tím, zda proběhl porod přirozeně nebo císařským řezem (nedochází ke kontaktu s mikroby z porodních cest, nýbrž s mikroby na povrchu kůže).

Dále ovlivňuje osídlení střev dítěte to, zda matka kojí, jaká je skladba jejího jídelníčku, potažmo jaká je skladba jídelníčku dítěte v prvních měsících života. Kojení příznivě působí na zdraví novorozence a má i psychologickou funkci, kdy prohlubuje vztah matky s dítětem. Mateřské mléko obsahuje složky jako například laktózu a oligosacharidy typické pro mateřské mléko, které v představují prebiotika, tedy potravu pro správné kmeny střevních bakterií. Mimoto mateřské mléko obsahuje i různé imunitní látky důležité pro zdraví a vývoj imunitního systému novorozence.

Mateřské mléko je pro novorozence to nejlepší, co mu můžete dát. Kojení se doporučuje co nejdéle je to možné. Výhody kojení rozhodně převažují nad možnými nevýhodami.

Vliv na rozvoj mikrobioty má i prostředí, ve kterém žijeme. Používání čistících prostředků, antibiotika, styk se zvířaty, hraní si na písku či v lese a podobně.

Rané dětství

Novorozenci mají ze začátku omezený počet mikroorganismů, avšak s častějším kontaktem s lidmi, zvířaty a prostředím se jejich střeva začínají osidlovat dalšími druhy mikrobů. Je důležité vybudovat si rozmanitost a podpořit přítomnost prospěšných mikrobů. Čím větší počet jich ve střevě dítěte bude, tím těžší bude pro potenciální patogeny (“zlé” bakterie) nakazit tělo infekcí. Čímž se preventivně bráníme užívání antibiotik, která dokáží udělat v našem střevě opravdovou paseku.

Batolecí věk je příhodný na rozvoj správných stravovacích návyků a podporu správného osídlení střev, které pokud se podaří vybudovat v tomto věku, zůstává podobné po celý život.

Dbejte proto na pestrost ve stravě vašeho dítěte a zaměřte se na potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny) a potraviny obsahující probiotika (jogurt, kefír a další mléčné či kvašené výrobky).

Zajímala by vás více výživa dětí v raném věku? Dejte mi vědět do komentářů, zda mám na toto téma zpracovat článek 🙂

Zdroje: 12, …

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*