Minimalismus, sebeláska a emoce

Už jsem jednou na instagram psala, že celý svůj život tak nějak tíhnu k minimalismu… 🌿 Poslední dobou se to ale u mě začíná projevovat více a já nejen že jsem se pustila do velkého úklidu svého okolí, ale také uklízím sama v sobě. Cítím se tak trochu “stuck”, naštěstí už nejedu na vlně chaosu a začíná se to obracet k lepšímu, nicméně co chci říct – za prvé, pokud chceme pomáhat ostatním, nejdříve musíme začít sami u sebe a ne, není to sobecký. Je to správný. Nejste-li v pohodě sami se sebou, nikdy nemůžete ostatním dát 100 %. Tady prostě musíme rozlišovat narcismus, aroganci a egoismus od zdravého sebevědomí, sebelásky a sebeúcty, respektu. Poslední dobou si začínám více uvědomovat, že tak, jak se chováme k ostatním, se chováme sami k sobě a naopak.

Druhá věc – je důležité přestat se bránit (špatným) emocím. Často se snažíme prožívat jen ty “dobré” emoce a ty “špatné, ošklivé” zahrabáváme hluboko do našeho nitra. Jenže tak se jich nezbavíme. Musíme si uvědomit, že i ty špatné emoce jsou k něčemu dobré. Že nám dokazují, že jsme naživu. Měli bychom se naučit nechat je jít. Nedusit je v sobě, protože potom v nás akorát nadělají paseku. My je přiživujeme a ony nás sžírají zevnitř… Nesmíme se stydět a nechat je proudit. Nebát se nechat je vyvstat na povrch a nechat je jít… Jedině tak se od nich můžeme osvobodit.

A třetí věc – s tím, o čem jsem psala na začátku, souvisí i stravování. Přirozeně teď zařazuji minimalismus i ve stravě. Neznamená to menší pestrost, právě naopak…Minimalismus ve stravě se projevuje tak, že chcete svému tělu dopřát to nejlepší a zbavit se všech zbytečností, které vám nejsou ku prospěchu, takže například vysoce zpracovaných potravin, sladkostí a podobně… A preferujete jednoduchost a čerstvé potraviny. 🌱

Toť pár mých momentálních myšlenek. Doufám, že vás přiměly k zamyšlení 🙂

UložitUložit

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*