7 DŮVODŮ PROČ CVIČIT JÓGU

joga2
Jóga se stala mojí velkou kamarádkou, ale nebývalo to tak vždy. Moje první lekce jógy mě vůbec nebavila. Pamatuji si, že jsme na ni šly s kamarádkou ještě když jsem chodila na nižší gympl (tzn. základku). Vím, že tenkrát to na mě bylo moc pomalé a takové “nijaké”. To se ale s postupem času změnilo.

Ve druháku na střední jsem se začala zajímat více o zdravou výživu a cvičení šlo ruku v ruce. Začala jsem chodit na lekce jumpingu a alpinningu a oblíbila jsem si také jógu. Myslím, že to bylo hlavně lektorkou. Vyhovovalo mi, že lekce probíhala velice uvolněně, něžně, trpělivě a nic se nehnalo do extrému. Po lekci jsem vždy byla uvolněná, ale ne znuděná. Naopak, protažená, posílená a plná energie a dobré nálady. Prostě to mělo tu správnou atmosféru. Opravdu mi to sedělo.

Měla bych asi zmínit, že to byla odnož jógy zvaná “hatha jóga”. Tedy spíše pomalejší typ cvičení s důrazem na správné dýchání. Naopak třeba power jóga, na kterou jsem také později chodila, je spíše posilovací a rychlejší. Vždy ale stejně záleží nejvíce na lektorovi/lektorce jakým způsobem lekci vede.

No ale dost o tom, jak jsem se dostala k józe já. Pokud jste třeba někdy jógu chtěli zkusit, ráda bych vás inspirovala k tomu konečně s tím začít. Protože benefitů, které vám cvičení jógy přinese je opravdu mnoho, a já jsem si do dnešního článku vybrala 7 z nich.
JOGIC 2

1. BUDETE SE CÍTIT LÉPE

Jako při každém cvičení, i při józe se vám vyplaví endorfiny a budete se cítit skvěle. Nejenom fyzicky – pořádně se protáhnete, uvolníte a posílíte svaly – ale i psychicky. Cvičení jógy neuvěřitelně uklidňuje a uvolňuje stresové napětí.

2. BUDETE SE LÉPE SOUSTŘEDIT

Při cvičení jógy si odpočinete od celodenního shonu. Vyčistíte hlavu, zapomenete na povinnosti a soustředíte se jen na tady a teď. Jednotlivé cviky a prvky si udrží vaši plnou pozornost a nakonec úplně vypustíte všechny zbytečné myšlenky z hlavy. Jóga je proto také skvělým nástrojem pro praktikování “mindfullness” – bytí v přítomném okamžiku.

3. BUDETE VÍCE FLEXIBILNÍ

Jóga je komplexní a propracované cvičení, které procvičí, protáhne a posílí celé tělo. Při pravidelném cvičení tak získáte mnohem větší rozsah pohybu, budete flexibilnější.

jogagypsy2

 

4. ZÍSKÁTE SÍLU

Možná se to nezdá, ale i jóga může být fakt makačka. Vydržet několik minut v jedné pozici může být opravdu náročné a posílíte tím vaše svaly, zejména to “skryté” hluboké svalstvo, které je tak často opomíjené, byť nesmírně důležité.

5. POMOC OD ÚZKOSTI A STRESU

Důraz na pomalé a procítěné dýchání uklidňuje a uvolňuje. A nejen dýchání, ale i samotné cvičení pomáhá snižovat pocit úzkosti a stresu.

 

joga1

6. ČAS NA SEBE

V neposlední řadě, cvičení jógy vám vyhradí čas určený přímo jen a jen vám. Udělat si čas na sebe je obrovsky důležité a zejména pokud se neustále točíte kolem někoho jiného, dětí nebo v práci. Udělejte si na sebe chviličku času, věnujte se sami sobě. Uvidíte, že vám potom bude moc dobře. Moc.

7. NEPOTŘEBUJETE NIC SPECIÁLNÍHO

Jóga se dá cvičit v podstatě kdekoli. Nemusíte nikam dojíždět, nepotřebujete k tomu tělocvičnu nebo velké prostory. Jógu můžete cvičit i doma. Stačí vám k tomu karimatka, v létě i jen kousek trávy a nic víc. Jen vy. Není to skvělé?

Tak? Kdo jde cvičit?
Snad se vám článek líbil, budu ráda když mi dáte vědět do komentářů nebo lajkem 🙂
Kačí

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*