Celiakie IV: Značení potravin

Pokračování série o celiakii je tady. Dnes se společně opět v krátkém informativním článku podíváme na problém se značením “bezlepkových” potravin.

Jistě jste si někdy všimli bezlepkových potravin, v poslední době se jich s trendem bezlepkové diety objevilo spousta. A způsobů, jakým je spotřebiteli sdělováno, že je potravina “bezlepková” je několik a každý může znamenat něco trochu jiného.

Označení může být více, jak slovních, tak grafických (většinou přeškrtnutý klas), ale oficiální jsou pouze dva termíny. Ostatní označení jsou pouze doplňující – tzn. vždy by měla být uvedena tato označení:

“BEZ LEPKU” – termín, který se smí použít u potravin, které nepochází z pšenice, ječmene, žita ani ovsa a jejich kříženců, tedy pro přirozeně bezlepkové potraviny. U tohoto označení obsah lepku nesmí překročit 20 mg na 1 kg potraviny.

“VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU” – druhé označení se týká potravin, které sice mohou obsahovat pšenici, žito, ječmen, oves a jejich křížence, nicméně jejich obsah je snížen technologickou úpravou a obsah lepku by neměl překročit 100 mg na 1 kg potraviny.
Takto označené potraviny nemusí činit problémy lidem s nesnášenlivostí lepku, ale pro celiaky už mohou mít negativní dopad.

lepek

Jelikož u celiakie je nutné 100% dodržovat bezlepkovou dietu, která má za cíl co nejvíce minimalizovat příjem lepku, rozdíl mezi těmito dvěma označeními je pro celiaka zásadní. Dle dosavadních doporučení by celiak neměl překročit denní dávku lepku 50 mg. Některým citlivým jedincům může dělat potíže i dávka 10 mg. Běžný celiak toleruje cca 20 mg lepku za den, z čehož vyplývá, že na potraviny označené druhým výrazem by si měl dávat pozor.

Takže celiaci, pokud jste se s tímto rozdílem ještě nesetkali, zkuste si na toto označování podívat:)

Podrobně toto téma najdete rozepsané ZDE.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*