Osteoporóza, zdravý životní styl a potraviny

Nedávno jsem psala komentář pod příspěvek v jedné skupině týkající se konzumace mléka. Spousta lidí totiž mléko a bohužel ani mléčné výrobky nekonzumuje a nemá k tomu žádné zdravotní důvody.
Když pomineme veganství, které má na toto téma pohled z jiné strany, lidé nekonzumují mléko nejčastěji z těchto důvodů:

  •  mléko je přeci “jen pro telata”
  •  mléko je nezdravé
  • mléko zahleňuje
  • mléko neobsahuje žádné živiny, je to jen obarvená voda
  • apod.

Tyto důvody však nejsou ani trochu odpostatněné.

Ve svém komentáři jsem upozorňovala na fakt, že mléko a mléčné výrobky jsou v ČR významným zdrojem vápníku a bílkovin a to hlavně z toho důvodu, že jsou běžně dostupné. Potřeba vápníku, fosforu a bílkovin je výrazně vyšší například u dětí ve vývinu a žen po menopauze, proto bych hlavně u dětí mléko a mléčné výrobky ze stravy určitě nevyřazovala.

Samozřejmě lze získat bílkoviny, vápník i fosfor z jiných zdrojů. Málokdo má ale tak dobře propracovaný jídelníček, aby si byl schopný hlídat příjem vápníku a fosforu.

V reakci mi bylo vytknuto, jak je tedy možné, že se u nás v takové míře teda ta osteoporóza vyskytuje, když máme dostupné mléko a výrobky z něj…

A přesně v tomto bodě bych se ráda zastavila a kvůli němu to vlastně celé píšu.

Lidé si často (velmi často) vůbec neuvědomují, že na většinu problémů neexistuje jen jedno jediné řešení, nebo jen jeden jediný spouštěcí faktor.

Když to aplikuji na problematiku osteoporózy, máme tu hned několik rizikových faktorů. S některými nemůžeme nic udělat (genetické predispozice, věk, pohlaví, rasa, geografické a klimatické podmínky), některé jsou naopak ovlivnitelné a jsou otázkou hlavně životního stylu. Mezi takové patří například pohybová aktivita, příjem výše zmíněných živin (Ca, P, vitamin D, bílkoviny), kouření a alkohol, hmotnost nebo třeba příjem kofeinu a kolových nápojů.
Vidíte? Rizikových faktorů osteoporózy je spousta. A takhle je to i v mnoha dalších případech.

ŽIVOTNÍ STYL vs NEVINNÉ POTRAVINY

Další věcí je, že mi stále častěji připadá, že lidé úplně zbytečně házejí vinu na nevinné potraviny jako je mléko, vejce, brambory, maso, mouka nebo dokonce ovesná kaše.
Přitom si ale neuvědomují, co škodí nejvíce.

  1.   Kouření je v dnešní době všemi tolerovaná závislost a není nic neobvyklého, když vidíte na ulici maminku s kočárkem, která v jedné ruce vede dítě a v druhé drží cigaretu.
  2.  Žijeme v době a v zemi, kde je pití alkoholu na denním pořádku a většina to bere jako něco normálního, co k životu patří.
  3. Trávíme hodiny denně sezením v práci, škole, doma u TV či počítače, při cestě do práce a z práce…
  4. České populaci obecně chybí dostatek zeleniny a ovoce, místo toho si velká část obyvatel pochutnává na uzeninách a cukrovinkách.Tak se zamyslete.

Pořád vám přijde to mléko tak strašně škodlivé? Pořád je vám 1 vejce denně moc a bojíte se srdečního onemocnění? Nebo máte strach, že vás pšeničná mouka pomalu zabíjí?
Probuďte se.
Ty největší chyby, kterých se dopouštíme, často přehlížíme.

S láskou,
vaše K.

One Comment

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*