Zásady správného pitného režimu

Kolik toho máme za den vypít a jak pitný režim dodržet, to jsou celkem časté potíže, se kterými se potýká snad opravdu každý, včetně mě. A protože den 22. března je oficiálně mezinárodním dnem vody, ráda bych vám v tomto článku přiblížila správný pitný režim. 

waterConsumption_oz

Pitný režim znamená pravidelný a dostatečný přívod tekutin ve formě nápojů i tekutin ve stravě. Do pitného režimu tedy zahrnujeme i vodu z potravy, například když sníte snídani, i tam je samozřejmě nějaká voda a ta se započítá. Co je ale mnohem důležitější než množství, je kvalita tekutin. Místo slazených limonád volte raději čistou vodu, bylinkové čaje a chcete-li vodu nějakým způsobem ochutit, natrhejte čerstvé bylinky (mátu, meduňku, apod.) nebo nakrájejte ovoce (pomeranč, citron, jahody, lesní plody), které ji ochutí. 

proč je důležité pít

Správný pitný režim nám zajišťuje látkovou výměnu, dobrou funkci ledvin, které vylučují škodlivé a nepotřebné látky z těla, plnou výkonnost celého našeho těla, včetně duševních funkcí. Nedostatek vody proto způsobuje akutní a chronické problémy. Bez vody vydrží organismus jen několik dnů. Naše tělo si neumí vytvořit zásoby vody a proto je důležité pít průběžně během celého dne.
A dávejte si pozor, pocit žízně signalizuje již 1-2% dehydrataci!

 

kolik vody vypít za den?

To je individuální. Záleží na vaší tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě, teplotě a vlhkosti prostředí, zavodnění a aktuálním zdravotním stavu. Orientačně se můžete řídit například oficiálním doporučením organizace DACH (Division of Adult and Community Health), které je následující:

doporučené denní množství vody pro dospělé:
19 – 24 let 1470ml
25 – 50 let 1410ml
51 -64 let 1230ml

Přičemž kojící ženy by měly přijímat vody cca o 300ml více.

zásady pitného režimu

Už víte co je to pitný režim, proč je důležitý a kolik byste toho měli asi tak vypít. Teď se podíváme na to, co byste měli vypít.

Základ pitného režimu by měly tvořit nekalorické nápoje (podobně jako jsem zmiňovala výše), tedy čistá voda, neslazená, nesycená CO2, bez aditivních látek, takže například voda z vodárenských zdrojů nebo voda balená (kojenecká, pramenitá nebo slabě mineralizovaná).

Pouze pro doplnění pitného režimu mohou sloužit neslazené pravé i nepravé čaje, kávovinové nápoje, minerální vody s celkovým množstvím rozpuštěných látek vyšším než 500mg/l (tady opravdu pozor na pravidelné pití některých minerálních vod, mohlo by vám uškodit), 100% ovocné a zeleninové džusy, které je lepší naředit, dále mléko a mléčné nápoje.

Zásadní je omezit nápoje s vyšším obsahem cukrů, sladidel, barviv nebo aromat. Dále nápojů s vyšším obsahem CO2, alkoholu nebo kofeinu. Jedná se především o limonády, kolové nápoje, slazené minerální vody, ovocné nápoje, nektary, energetické nápoje, alkoholické nápoje a kávu.

MINERALIZOVANÉ VODY:

U balených vod je potřeba sledovat celkovou mineralizaci a obsah jednotlivých minerálních látek (Na, Ca, Mg). Důležité je správné skladování balených vod (v suchu a temnu) a sledování minimální trvanlivosti.

rady a tipy:
  • Důležité je pít v průběhu celého dne, to znamená už od rána. Nefunguje to tak, že celý den nepijete a na konci dne do sebe nalijete potřebných 1,5l naráz.

  • Pamatujte, pocit žízně se objeví už při 1 – 2% dehydrataci, proto je potřeba žízni předcházet!

  • Optimální teplota nápoje je 16°C a více. Teplota nižší než 10°C způsobuje překrvení sliznice a zvyšuje tak pocit žízně!

  • Při některých onemocněních je nutné pitný režim konzultovat s ošetřujícím lékařem (především se jedná o onemocnění ledvin a srdce).
  • Před fyzickou aktivitou je potřeba být dostatečně hydratován.

 

Jak poznáte, že pijete dostatečně?

Jednodušše. Sledujte zbarvení vaší moči při každé návštěvě toalety. Je to jednoduchý signál, který má každý k dispozici. Barva (odstín) moči ukazuje stupeň dehydratace.
Více informací najdete na adrese http://www.keepitlight.org/.

Tímto dnešní článek ukončuji a pokud máte otázky ohledně pitného režimu, zajímalo by vás něco konkrétního, napište mi do komentářů nebo zprávu či email. Budu jen ráda 🙂
Kačí

 

Water-Intake-Calculator

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*