Ovesná kaše že je největší fitness omyl? Ale no tak!

Možná jste si všimli tohoto obrázku, který posledních pár dnů koluje internetem. Já bych se k němu teď ráda vyjádřila, jelikož mne znepokojuje, co dokáží někteří lidé šířit do éteru, aniž by si uvědomovali, jaké to může mít důsledky. Takže, prosím nelekejte se a nezavrhujte hned ovesnou kaši a raději si přečtěte následující řádky:

12495200_794336817337341_6134411098464733971_n

Ještě bych ráda zmínila, že záměrem tohoto článku není to, abych vás přesvědčila o své pravdě. Věřte si čemu chcete, ovšem informujte se z více zdrojů a až poté si udělejte vlastní obrázek.
Ráda bych vám teď vysvětlila, že ovesná kaše není žádné zlo ani fitness omyl.

Samozřejmě je spousta variant ke snídani a každému vyhovuje něco jiného. Ovesné a jiné instantní kaše z pytlíku, které jsou plné cukru určitě nejsou nic zdravého, to víme všichni. Ale na domácí ovesné kaši opravdu není nic zlého.

Pojďme se podívat na jednotlivé body uvedené v obrázku:

  1. “Zvyšuje hladinu cukru a inzulinu”Ovesná kaše je složena především z ovesných vloček, které obsahují ze 70% sacharidy (podobně jako ostatní obiloviny), tudíž při jejich příjmu a vstřebávání do těla dochází ke zvýšené hladině cukru v krvi a ke zvýšené hladině insulinu,stejně jako při vstřebávání jakýchkoliv jiných sacharidů. Není to tedy žádná zvláštnost, ani negativní účinek. Je to naprosto normální.

  1. “Způsobuje výkyvy energie”Tento bod je dokonce tak zvláštně formulován, že si pod ním neumím ani nic konkrétního představit. Že bych jako po snězení ovesné kaše najednou měla energii, pak zas ne, pak zas jo? Nebo o jaké energii je vlastně řeč? Vždyť to vůbec nedává smysl 🙂 I kdyby se tím snažili naznačit něco o vstřebávání sacharidů a vlivu na glykémii, ovesná kaše je složena z komplexních sacharidů, takže by to bylo právě naopak – glykémii by ovlivňovala postupně a pomalu.
  2. “Podporuje pocit hladu a způsobuje přejídání”Ovesné vločky obsahují hlavně polysacharidy, to znamená sacharidy komplexní, s dlouhým řetězcem. Tyto sacharidy mají nízký glykemický index, to znamená, že zvyšují glykémii (hladinu glukózy v krvi) postupně a nedochází k velkým výkyvům. Díky tomu máme delší dobu pocit sytosti, protože komplexní sacharidy se tráví déle.
  3. “Obsahuje lepek”Ano, obsahuje lepek, stejně jako například pšenice nebo žito. Ovšem jedná se o trochu jiný druh a neobsahuje ho v takové míře. Ale co je podstatné: pokud netrpíte celiakií nebo alergií na lepek, či vám lepek nezpůsobuje nějaké problémy, není důvod se mu vyhýbat.
  4. “Snižuje mozkovou činnost”Glukóza je jediným zdrojem energie pro mozkovou tkáň. Tudíž příjem glukózy, resp. sacharidů je esenciální pro správnou funkci mozku.
  5. “Neobsahuje bílkoviny”Ovesné vločky obsahují přibližně 15% bílkovin, což je relativně hodně.
  6. “Obsahuje 70% sacharidů – nejhorší možnost k snídani”

Na této skutečnosti není vůbec nic špatného. Sacharidy by měly tvořit 40-60% celkového denního příjmu. Navíc, ovesnou kaši si každý může připravit dle své chuti – přidat vejce, semínka, ovoce, a další zdroje ostatních živin, takže tvrdit, že ovesná kaše má pokaždé 70% sacharidů je naprostý nesmysl.

8. “Snižuje koncentraci, reakce a náladu”

Oves má příznivý vliv na psychickou stabilitu. S tvrzením, že ovesná kaše snižuje koncentraci, reakce a náladu nesouhlasím, jelikož není založeno na žádné základní nebo dokázané informaci.

Sacharidy tělo zpracovává na glukosu, ze které se syntetizuje zásobní glykogen. A právě glykogen nám poskytuje jako první energii, když vyčerpáme glukosu kolující v krvi.

9. “Neobsahuje tuky”

Ovesné vločky obsahují 7% tuku.

10. “Nemá chuť”

Toto je velmi individuální tvrzení, jelikož každý vnímáme chuť jinak a vyhovují nám odlišné pokrmy. Svou kaši si navíc můžete připravit podle vaší chuti a potřeb.

 

Pokud máte odlišné názory, nebo byste mne rádi doplnili, či si něco ujasnili, neváhejte napsat do komentářů nebo mne kontaktovat na e-mail. ? Pokud budu znát odpověď, ráda odpovím.

 

UložitUložit

2 Comments

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*